Tadej Bolta

Sem Tadej Bolta, trenutno še študent arhitekture. Izhajam iz nestereotipne slovenske družine, ki poleti ni hodila na morje, ampak se je z avtom in šotorom odpravila na dopust po Evropi. Med letom pa sem bil vedno na kakšnem potopisnem predavanju in na predavanjih o alpinističnih vzponih. Tako da vse te stvari so mi ostale in jih počnem sedaj tudi sam. Potujem po svetu, se malo ukvarjam s fotografijo, hodim v gore in plezam.

Zagovarjam potovanja, kjer uporabljaš lokalni transport, da potuješ kot domačini in predvsem da spoznaš ljudi in vidiš deželo. Zato mnogokrat potujem v smeri Azije z vlakom, avtobusi. Včasih kupim le enosmerno karto in nato iščem pot domov. Na ta način mi je uspelo prepotovati traso Orient expressa s podaljškom vse do Aleppa v Siriji in naprej do Rdečega morja. Potoval sem po poteh Marca Pola po starodavni Svileni cesti. Za sabo pa imam verjetno tudi najbolj klasično potovanje na svetu, prečenje Afrike – od Kaira do Cape towna. Najraje pa se vračam v Iran, ki me enostavno navdušuje zaradi svoje zgodovine, narave, hrane in ljudi.

V Južni Afriki sem dva meseca sodeloval pri projektu gradnje šole za otroke iz bližnjega townshipa. Po tej izkušnji pa sem med potovanjem po Afriki srečal še pet slovenskih študentov medicine, ki so pomagali v bolnišnici v slovenskem misijonu v Zambiji. Nekajdnevni postanek se je na koncu spremenil skoraj v enomesečno pomoč pri vsakodnevnih opravilih v bolnišnici in na misijonu.

Pripravljenih imam tudi  nekaj potopisnih predavanj. Med potovanji se javljam za oddajo Gori doli naokoli. Objavljenih imam še nekaj intervjujev na Prvem programu, sem ter tja pa objavim tudi kakšen članek, prispevek ali imam razstavo nekaj fotografij.

blog: http://tadejbolta.blogspot.com

Bil sem v preko 50 državah… Bolj zanimive prepotovane so Turčija, Iran, Libanon, Sirija, Jordanija, Jemen, Oman, Tadžikistan, Kirgizistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Irak (Kurdistan), JAR, Bocvana, Zambija, Tanzanija, Uganda, Južni Sudan, Sudan, Egipt, Gruzija in Armenija.

Želja za prihodnje je ogromno. Krog po Aziji: Ljubljana – Beograd – Moskva – transibirska – Mongolija – Tibet – Nepal – Indija – Pakistan in nazaj do Slovenije. Rad bi se vrnil z motorjem v Afriko. Potoval bi s čolnom po reki Kongo. Raziskoval JV Azijo daleč stran od turističnih krajev. Osamljeni otočki v Tihem oceanu. Road trip za nekaj mesecev po severni Ameriki. Prečenje cele Latinske Amerike od severa na jug. Povzpel bi se rad na en sedem tisočak. S kolesom po Novi Zelandiji….


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Google+

Tadej Bolta
Oceni tole objavo